Identiteitsfraude

Ruim twee miljoen mensen zijn in Nederland ooit slachtoffer geworden van identiteitsfraude. De aantallen stijgen en het afgelopen jaar ging het naar schatting om rond de 700 duizend personen die te maken hebben gehad met misstanden rond identiteiten. Een steeds groter wordend probleem, vooral voor bedrijven en overheidsinstellingen. Sinds 2007 gaat het in Nederland naar schatting van de minister om een schade van opgeteld meer dan 2,8 miljard euro.

We kennen verschillende vormen van identiteitsfraude. Neem bijvoorbeeld het namaken van een identiteitsbewijs, rijbewijs of vreemdelingendocument, maar steeds vaker ook  het gebruiken van een origineel écht document door een ‘look-a-like’. Ook komen we steeds vaker digitale identiteitsfraudes tegen, die soms lastig te herkennen zijn maar veel kosten met zich meebrengen.

Via identiteitsfraude kan bijvoorbeeld ten onrechte een abonnement, uitkering, bankrekening of bedrijfsinschrijving worden aangevraagd. En wat de gevolgen kunnen zijn, laat zich raden…

Wij doen onderzoeken naar identiteitsfraude in een brede context en geven advies over preventieve maatregelen. Niet alleen kunnen wij documenten op echtheid controleren, digitale systemen checken op fraude of personen screenen. Ook kunnen we tools implementeren in uw organisatie die identiteitsfraude  kunnen verminderen of uitsluiten bij de bron. Wij hebben ervaring met geautomatiseerde systemen om identiteitsdocumenten te checken en administratief te behandelen in een database. Advies over de wettelijke kaders rondom kopieën van identiteitsdocumenten en de opslag, nemen we uiteraard mee in de uitvoering van een project.

 

Identiteitsfraude onderzoeken