Bedrijfsspionage

Bedrijfsspionage en gegevensdiefstal worden een steeds groter probleem met alle technische mogelijkheden van tegenwoordig. Door stiekeme inbraken in uw netwerken of spionage met afluisterapparatuur en spionage-camera’s kan gevoelige informatie in handen komen van concurrenten. Vaak gebeurd dit ook via uw medewerkers die omgekocht worden of bedrijfsgeheimen doorspelen aan familie. Grijpt u bijvoorbeeld bij het uitbrengen van offertes altijd naast uw rivaal of komt uw branchegenoot met dezelfde ideeën nét iets eerder op de markt? Dan kan dit duiden op bedrijfsspionage!

Meestal horen we dat er vermoedens zijn van spionage van buitenaf, via cybercrimes of heimelijke apparatuur, maar niets is vaak minder waar. Helaas verliezen veel organisaties hun vertrouwelijke informatie nog gewoon door onnodige onachtzaamheid of opzettelijke schending van de geheimhouding door eigen medewerkers. Rondslingerende USB-sticks, gegevens op oude harddisks of ontfutselde informatie tijdens een feestje… uw concurrentie heeft allerlei mogelijkheden om vertrouwelijke gegevens te onderscheppen.

Ook het gebied van afluisterapparatuur en kleine stiekeme camera’s is tegenwoordig steeds meer mogelijk. Een haarscherpe videorecorder in een aansteker, stropdas of bril… u zult niet doorhebben dat iemand uw gesprekken opneemt of documenten fotografeert. Zoals een spionage-expert het ooit eens formuleerde; ‘Als de Russen er in slagen een microfoon te installeren in een vergaderzaal op de 7e verdieping van het State Department… hoe moeilijk is het voor uw concurrent om hetzelfde te doen in uw niet beveiligde vergaderruimte?’.

Wij kunnen u en uw organisatie ondersteunen in de preventie van bedrijfsspionage onder andere met methodes tegen lekken van bedrijfsgeheimen, afluisteren of ongewenst meekijken in uw systemen. Wij hebben middelen om uw bedrijfsruimtes te scannen op afluister- of camera-apparatuur en onze ICT experts kunnen security checks uitvoeren op uw computersystemen en netwerken. Samen met een waterdicht arbeidscontract en screening van uw medewerkers, zorgen voor een veiligere werkomgeving waarbij gegevensdiefstal heel lastig wordt.

 

Bedrijfsspionage onderzoek