Alarm installaties

Naast recherchediensten, werken wij ook nauw samen met partners die preventieve installaties leveren, zo ook alarminstallaties, objectbeveiliging en meldingsdiensten. De keuze van een alarminstallatie is echter niet eenvoudig. Er is een enorme keuze aan systemen en elke situatie vraagt om een eigen aanpak. Wij kunnen u in samenwerking met onze partners adviseren over een alarminstallatie en andere preventiemaatregelen.

Uw vrijheid is een hoog goed; de veiligheid van u en uw spullen zijn daarom van groot belang. Goede sloten en andere preventiemiddelen zijn van groot belang. Als uitbreiding kunt u kiezen voor elektronische alarminstallaties en inbraakbeveiliging. Een alarm werkt zowel preventief als bij een werkelijke inbraakpoging. Een inbreker zal al snel uw huis voorbij gaan, als hij weet dat er een alarminstallatie hangt (tevens met stickers of een zichtbare buitensirene). Mocht de inbreker toch tot een inbraakpoging overgaan, dan zal de sirene van de alarminstallatie afgaan. Dit doet de meeste inbrekers afzien van het binnentreden van het pand. De alarminstallatie zal in dit geval wel al een telefonische melding geven, zodat u op de hoogte bent van de inbraakpoging. Mocht de inbreker toch niet afgeschrikt worden, dan zal door een adequate alarmopvolging de schade beperkt kunnen blijven.

Draadloos of bedraad systeem

U kunt kiezen uit draadloze of bedrade systemen. Door technologische vernieuwingen zijn draadloze systemen zeer betrouwbaar geworden. Qua installatie is een draadloos systeem tevens aan te raden omdat bedrading vaak een kostbare zaak is. De keerzijde van draadloze systemen is dat de batterijen periodiek vervangen moeten worden. Sommige verzekeraars verplichten echter een bedraad systeem, iets wat in overleg met uw assuradeur besproken dient te worden.

Detectie sensoren

Qua inbraakdetectie kunt u kiezen uit verschillende sensoren: bewegingsmelders, magneetcontacten en glasbreuksensoren. Hiernaast bestaan er nog rookmelders, waterdetectoren, diverse gasdetectoren en camera’s. De keuze voor een type sensor wordt door een aantal factoren bepaald; als de deur op openslaand raam de gemakkelijkste manier is om binnen te komen, zal een magneetcontact het snelst reageren. Het alarm gaat af, u wordt geïnformeerd en de dief wordt al afgeschrikt voordat hij schade kan hebben toegebracht in het pand. Indien meerdere ramen toegang kunnen verschaffen, is een bewegingsmelder in de kamer een effectieve detectiemethode. De inbreker is dan wel al binnen voordat hij wordt gedetecteerd. De Passief Infrarode bewegingsmelders (PIR) reageren op bewegende warmtebronnen. U kunt ook een glasbreuksensor plaatsen. Bij de meeste merken reageert deze sensor op geluid van brekend glas, waardoor een sensor vaak een hele kamer kan afdekken.

Bediening en sirenes

De bediening van het systeem kan op meerdere manieren; sommige systemen hebben een ingebouwd bedienpaneel, waarop u met een persoonlijke code het systeem kan in- en uitschakelen. Losse bedienpanelen laten u vrij in de plaats waar u het bedienpaneel wilt ophangen; vaak is de meterkast een logische plek om de centrale unit van het alarmsysteem op te hangen (dicht bij de telefoonlijn); het bedienpaneel kunt u dan bij de toegangsdeur hangen. Veel systemen hebben afstandsbedieningen, vaak wordt er al een bijgeleverd. Daarnaast zijn er paniekknoppen om een paniekmelding door te geven.

Als afschrikeffect werken sirenes en flitsers uitermate goed. Een binnen sirene en flitser werkt voornamelijk om de inbreker af te schrikken als hij eenmaal binnen is (en om slapende mensen wakker te maken). Een buitensirene/flitser heeft, naast de preventieve werking, ook als doel om de omgeving te signaleren.

Alarm via een meldkamer

Veel alarmsystemen zijn in staat meldingen te doen via de telefoonlijn. Er kunnen meerdere telefoonnummers gebeld worden. Bij sommige systemen zal de alarminstallatie pas stoppen met bellen als de ontvanger de melding heeft ‘bevestigd’. Indien u gebruik maakt van een GSM module kunt u naast de spraakmeldingen, ook SMS berichten laten versturen. Het is mogelijk om de berichten naar een meldkamer te sturen. De meldkamer zal dan de opgegeven contactpersonen waarschuwen. Het voordeel van de meldkamer is dat deze altijd de eerste melding zal oppakken. Mocht de telefoonlijn worden gesaboteerd, zal de meldkamer de melding vaak al hebben ontvangen. In geval van een brandmelding zal de meldkamer ook desgewenst de brandweer informeren.

U leest het… allerlei mogelijkheden en keuzes die het beste samen met een expert besproken kunnen worden. Wij adviseren u graag bij de aanschaf en installatie van het best passende alarmsysteem.

Alarm Installaties